Elektrische fietsen tot 25 km/u

Sinus_Staiger_header

Elektrische fietsen tot 25 km/u

Een elektrische fiets valt volgens de Belgische wetgever onder de noemer ‘fiets’ wanneer deze voldoet aan drie voorwaarden.

Er moet sprake zijn van trapbekrachtiging, er wordt m.a.w. enkel ondersteuning geleverd wanneer je zelf meetrapt.
Er wordt slechts ondersteuning gegeven tot een snelheid van 25 km/u.
Het geleverde vermogen is maximaal 250 Watt.

High speed e-bikes

Bij sommige fietsen in ons assortiment is niet aan al deze voorwaarden voldaan. De zogenaamde Speed Pedelecs of high speed e-bikes, ondersteunen immers boven de 25km/h en beschikken in sommige gevallen over autonome ondersteuning en/of een vermogen boven de 500 Watt.
In ons courante assortiment gaat het om de Endeavour van Kalkhoff, de Aventura van Focus, de modellen met een “S” in de modelnaam van Flyer, de fietsen van Stromer m.u.v. het 25h model en de Specialized Turbo. Deze fietsen voldoen niet aan alle 3 voormelde voorwaarden.

Bij gebreke aan een specifieke Belgische regelgeving voor dit soort fietsen, worden zij voorlopig gekwalificeerd als bromfiets klasse B. Dit heeft volgende gevolgen:

De fietser dient een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen aan te gaan;
De fietser dient te beschikken over een rijbewijs A3 (bromfietsrijbewijs) of een gewoon rijbewijs B (auto-rijbewijs);
Zowel de bestuurder als een eventuele passagier dienen een goedgekeurde helm te dragen; Wanneer u zich op de openbare weg verplaatst met een dergelijke elektrische fiets dient u in het bezit te zijn van uw identiteitskaart, uw rijbewijs en een verzekeringsbewijs;
U mag het fietspad gebruiken, tenzij er expliciet is aangegeven “B verboden”. Voor meer details over de wegcode kan u deze link consulteren http://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/109-art9

 

Beluister hier het interview van Hendrik van Fiets! met ‘Inspecteur’ Sven Pichal op radio 2

Algemene regels voor de fiets:
Net als een ‘gewone fiets’ moet een elektrische fiets ook beantwoorden aan de wettelijke bepaling betreffende reflectoren en verlichting:

 • Een bel hoorbaar op 20 meter
 • Twee goed functionerende remmen (één op het voorwiel en één op het achterwiel)
 • Twee goed functionerende lichten (enkel verplicht als het donker is en als de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt)
  • Vooraan wit of geel, continu oplichten of knipperen.
  • achteraan rood (’s nachts bij helder weer vanaf minstens 100 m zichtbaar) continu oplichten of knipperen.
 • Reflectoren:
  • Aan weerszijden van de pedalen wit of geel
  • Op de spaken en/of de banden minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel, vast bevestigd aan de spaken en symmetrisch aangebracht en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band.
  • Vooraan een witte en achteraan een rode reflector